Svakodnevnih 5 navika koje pomažu pri štednji novca

By , in Savjeti za štednju on .
5 svakodnevnih navika koje pomažu u štednji novca

Kad je u pitanju štednja, ona ne mora uopšte da bude neki vid odricanja, nego samo reorganizacija. Kad upoznate svoje navike i korigujete jednu mjesečno, rezultat će biti zadovoljavajuć.

Svi želimo da uštedimo novac – za nešto što želimo da kupimo, za školovanje, ali i za to da učinimo da nam budućnost bude sigurnija. Čini se kao da svaki veliki korak u štednji koji smo napravili završava kao neuspeh i često ostajemo potpuno demotivisani da promenimo stvari. Štednja je process od mnogo malih koraka koji rezultiraju velikim dobitkom.

1. Gde odlazi moj novac?

Jedan od najvažnijih koraka jeste praćenje kretanja vašeg novca. U ovome vam može pomoći upisivanje iznosa kupovine u mobilni telefoni ili male notese, ili čuvanje fiskalnih računa. Na početku meseca odvojite dve, tri koverte sa oznakama hrana, gorivo i slično. Kategorije sami prilagodite, i onda svaki račun odmah stavite u novčanik i na kraju dana rasporedite u koverte.

Na kraju meseca brojke će vam dati presek stanja za taj mesec, te možete napraviti plan. Ukoliko shvatite da na usputnu kafu trošite mnogo novca, odlučite da sledećeg meseca manje idete u kafiće. U okviru koverti možete praviti i detaljnije podeoke, i fizički odvojiti račune od grickalica, sokova i ostalih sitnih luksuza, te na taj način oceniti šta vam je od navedenog bilo neophodno, a šta možete izbeći.

2. Na čemu mogu da uštedim

Sitne uštede možete lako ostvariti na svakodnevnim odlascima u restoran za vreme pauze za ručak ili odlaske na kafu. Ako svako jutro sa sobom u termosu ponesete kafu, to će vam uštedeti oko 200 dinara svakog dana.

A kao i troškovi, sitne uštede se akumuliraju i na duži period štednja je mnogo veća od početnog odricanja.

Ukoliko prvi mesec uspete da flaširanu vodu zamenite svojom od kuće, i dopunjavate je tokom dana, ručak u restoranu zamenite domaćim ručkom koji ste poneli od kuće makar dva put nedeljno, i nosite svoju kafu sa sobom, iznenadićete se.

Sve korake koje preduzimate radite polako, postepeno i u “malim zalogajima”.

3. Do prodavnice – peške!

Sledeći put kada krenete kolima do obližnje radnje, radije prošetajte. Ušteda na gorivu može pomoći vašem budžetu.

4. Odoh do prodavnice!

Ova rečenica daluje benigno, ali ako pogledate fisklane račune koje ste čuvali tokom meseca, shvatićete da se veliki broj nepotrebnih kupovina dogodi upravo tada, iz dosade, ili samo zato što ste došli u prodavnicu.

Pravite planirane velike mesečne kupovine sa spiskovima, odlaskom u mega markete, što vam može doneti popuste, pun frižider na početku meseca, kao i samo jedan račun za sve što ste kupili. Dnevne odlaske u prodavnicu svedite na jedan odlazak po hleb, mleko i ono što vam je stvarno jako hitno, a ostale stvari obavite u velikoj mesečnoj ili dvonedeljnoj kupovini.

Smešno, ali istinito je i pravilo da u kupovinu ne idete gladni, jer ćete uvek kupiti više ili ono što vam nije neophodno.

5. Šta sa računima?

Ukoliko vam plaćanje računa predstavlja muku, rešite to onlajn i m-bankingom, tako što ćete sve obaviti na početku meseca na jedan klik, i onda ste tu muku prebrinuli, jer znate da novac koji morate dati za račune nećete potrošiti negde drugde. Takođe, velika ušteda su i popusti koje ostvarujete za pravovremeno plaćanje računa, kao i izbegavanje kamata koje idu na kašnjenje u izvršavanju ostalih obaveza, prema banci i slično.

Ovo dovodi do još jednog pravila štednje – potrudite se da ne pravite nepotrebne dugove.

Plaćanje komunalija i ostalih obaveza na vreme, iako na prvi pogled ne deluje tako, rasterećuje vaš budžet, jer ne stvara nepotrebna dugovanja i kamate. Oslonite se na svoju banku, zajedno napravite dobru strategiju tako da svakog meseca imate jednu brigu manje. Takođe razmislite o otvaranju štednog računa i automatizujte prebacivanje novca sa tekućeg. Na taj način će vaš novac biti siguran i imaćete zaradu od kamate.

Preporučujemo još