Kako uštedjeti novac – 10 načina

By , in Savjeti za štednju on .
kako da ustedite novac

Ako mislite da nema šanse da uštedite novac do vaše plate, pogledajte 10 načina koji će vas razuvjeriti

Iako se čini da nemate dovoljno novca za štednju ili da zarađujete više da biste lakše štedjeli, navodimo nekoliko načina na koje možete početei štedjeti već danas. Možda vam se čini da ne možete, ali određenu ušteđevinu morate imati. Što ako ostanete bez posla ili se pojave neplanirani troškovi.

Kreditne kartice

Smanjite minus po kreditnim karticama. Možda niste ni svjesni koliko plaćate godišnje članarine i kamate po minusima na kreditnim karticama. Posbeno ako ih imate nekoliko. Ukoliko se ne možete odreći kreditnih kartica, pokušajte smanjiti njihov broj. Najbolje bi bilo da koristite samo jednu i to onu koja ima najniže troškove. Također, ako možete zatvorite sve kartice i otvorite jednu novu, kartične kuće često daju popuste za prvu godinu korištenja pa to iskoristite.

Osiguranje

Ako imate auto osiguranje, kasko, životno ili osiguranje stana/kuće, sve osigurajte kod jednog osiguravatelja te ćete na taj načini dobiti popust na paket.

Koristite akcije

Nemojte kupovati ono što vam ne treba, ali kupite na sniženju ono što vam treba. Čak i u supermarketima danas su neprestano neke akcije. Nemojte plaćati punu cijenu kada ne morate.

Godišnji odmor

Bez obzira da li se radilo o ljetovanju ili zimovanju pogledajte da li se tu može nešto uštedjeti. Možda rezervirati ranije, uzeti polupansion, apartman, možda ići u vrijeme kada su ponude niže. To jeste vrijeme za odmor, ali i na njemu možete uštedjeti.

Gorivo

Stalnim rastom cijena goriva, ali i sve većim gužvama na cesti gorivo je postalo mnogima velika mjesečna stavka u budžetu. Lijepo vrijeme iskoristite za šetnju, rolanje ili vožnju biciklom, ali ne samo u rekreativne svrhe, nego umjesto vožnje autom i kao način štednje goriva. Ako ne morate paliti auto, nemojte.

Kvaliteta

Ponekad ne treba štedjeti na kvaliteti, ali da li vam zaista treba mobitel sa svim dodacima, da li vam treba fotoaparat s 12 megapiksela ili može i onaj od 8. Da li posuđe mora biti od poznate marke ili može poslužiti i obično?!

Otvorite kasicu

Iako vam se čini da na taj način ne možete uštedjeti puno iznenadit ćete se koliko možete. Svako malo ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog razliku ubacite u kasicu.

Režije

Možda se ne čini puno, ali s malo više pažnje možete smanjiti režije. Gasite svjetla, isključite preko noći nepotrebne aparate, zatvarajte vodu…

Napravite plan

Napravite mjesečni/godišnji proračun i držite ga se. Nemojte ga prekoračiti. Ako ste na nešto potrošili više, na nečemu morate uštedjeti.

Pratite bilješke

Mnogi ljudi ne znaju na što koliko troše, te se iznenade koliko malo ili puno potroše za određene mjesečne potrebe. Vodite bilješke jedan mjesec, a potom vidite da li se može nešto promijeniti i napravite plan za slijedeći mjesec.

Preporučujemo još