Kako uštedjeti novac uz samo pet jednostavnih trikova

By , in Uncategorized on .
jednostavni trikovi za ustedu novca

Svi znamo da ušteda novca nije ugodan proces, ali mi smo pripremili pet savjeta koje možete koristiti u svakodnevnom životu koji će vam olakšati plaćanje i napuniti novčanik.

Ušteda i dobro raspolaganje novcem ključ su uspješnog života. Kako se ne biste brinuli u budućnosti, uvijek je dobro imati nešto sačuvanog novca u slučaju da želite otputovati, planirate vjenčanje, kupnju automobila ili u slučaju da se dogodi nešto neočekivano. Kao i sve u životu, najbolji način za uštedu je da štedite polako, korak po korak. Donosimo vam pet jednostavnih trikova pomoću kojih ćete uštedjeti novac, racionalnije trošiti i postaviti dobre temelje za solidnu financijsku budućnost:

1. Provedite vikend bez trošenja

Vikendom se većina ljudi odluči negdje otputovati, obaviti kupovinu, jesti vani ili naručiti hranu, no to je loš izbor ako ste u fazi štednje. Manje je vjerojatno da ćete novac potrošiti na poslu, osim za ručak i putne troškove. Stoga vikendom radije odaberite aktivnosti koje ne uključuju trošenje novca i svejedno se zabavite.

2. Ugovorite štednju u banci

Jedan od najlakših načina na koji se možete natjerati da štedite je ugovorena stambena ili bilo kakva štednja u banci. Dogovorite se s bankom da vam sa svake plaće skinu 10% i prebace ih u štednju. U godini dana imat ćete ušteđeno više od jedne plaće, a nakon pet godina možete živjeti godinu dana bez posla i bez brige na umu. Ili putovati. Negdje daleko!

3. Ne bacajte hranu

Još jedan jednostavan način za uštedu je da obratite pozornost na svoje obroke. Planirajte ih unaprijed, a ostatke ručka ili večere ne bacajte, nego iskoristite za idući obrok. Možda nećete osjetiti da štedite novac, no procjenjuje se da se tako može uštedjeti preko 3,000 kn godišnje. Nije loše!

4. Naučite odgoditi zadovoljstvo

Ovo je nešto što zaboravljamo kako starimo, ali kad u odrasloj dobi vidimo nešto što jako želimo, puno je vjerojatnije da ćemo si to i priuštiti prije nego u doba odrastanja. Stoga naučite malo odgoditi zadovoljstvo i prvo uštedjeti novac, a zatim kupiti to što toliko želite. Tako ćete se osjećati kao da ste zaradili novac i kupovina će biti puno slađa.

5. Napravite troškovnik i pratite bilješke

Napravite mjesečni plan, s obzirom na budžet kojim raspolažete, i pridržavajte ga se. Vodite bilješke o svojim izdacima, a potom ih provjerite i utvrdite može li se drugačije rasporediti proračun. Na osnovu te analize napravite plan za sljedeći mjesec.

 

Preporučujemo još