Kako uštedjeti novac za putovanje?

Ako čekamo da skupimo za putovanje onoliko novca koliko bismo željeli, većina nas se nikada neće ni pomjeriti sa kauča! Treba da uživate u avanturama i da širite vidike dok ste još dovoljno mladi da budete učesnik, a ne samo posmatrač.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
Novac za putovanje

Tako da je ovdje tema fleksibilnost u organizovanju vremena i dostupnost ciljne zemlje. Što ste fleksibilniji, to ćete moći više da „rastegnete“ novac. Upamtite, takođe, da je većina organizovanih putovanja osmišljena tako da vas drži podalje od ikakvog stvarnog kontakta sa mještanima i njihovim načinom života. Ako želite da iskusite pravo putovanje, i da steknete nove prijatelje i da kasnije ispričate nove priče, rastezanje novca će imati za ishod mnogo manje izolovanu okolinu kao destinaciju. Ne budite posmatrač… uključite se!

putovanje bez vodica

Rezervišite putovanje dok ne počne sezona. Ovako možete dobiti upola manju cijenu hotela, putnih taksi, ali možete potrošiti i duplo manje novca na hranu i provod. Putovanje van sezone ne mora da znači da ćete imati loše vremenske prilike… jedino što će vam djeca u to vrijeme ići u školu, ako i njih vodite. Ali provjerite i kada su državni praznici u zemlji u koju planirate da idete. Ako je u to vrijeme kod njih veliki praznik, cijene će vrtoglavo da skoče, i cjelokupno putovanje može da vam bude mučno i neprijatno.

Rezervišite putovanje u predsezoni ili čekajte na last minute ponude. Ako volite avanturu, tražite ponude (prevoz, smještaj) nedjelju dana prije nego što treba da krenete. Ovo može da bude i prava porodična zabava. Iznenadićete se koliko cijena cijelog aranžmana može da padne kada turistički radnik ima u cijelom aranžmanu samo sjedišta koja nisu rasprodata, a treba mu bruto prihod.

putovanje s djecom

Istražujte. Informišite se kod prijatelja koji su već bili tamo gdje vi želite da idete. Informacije su ključna stvar. Idite u biblioteku da pogledate knjige o putovanjima. Ne morate da ih kupite, jer u poslednje vrijeme postoje vodiči svih vrsta, koje možete dobiti besplatno u samom mjestu kada stignete tamo. Uzgred, mnogi noviji veb-sajtovi o putovanjima imaju ocjene hotela koje su dali prethodni putnici. Pogledajte ih. Na taj način možete naći smještaj za male pare, a da ne morate da snižavate cijenu na druge, nepoštene načine.

Rezervišite hotele koji u cenu uključuju doručak. Dobro doručkujte. Kupite voće na ulici i donesite ga u hotel da ga dobro operete… i imate sjajan ručak. Ili, idite u obližnju prodavnicu i kupite namirnice koje možete držati u frižideru u hotelu, i napravite od njih sendvič. Piknik u kući takođe može biti veoma zabavan za porodicu. Pobedite potrebu da odete u okolni internacionalni restoran brze hrane. Jedite lokalnu hranu… i videćete koliko ćete proći jeftinije!

lokalna hrana

Vozite se lokalnim prevozom. Ukoliko je dovoljno dobar za mještane, dovoljno je dobar i za vas. Na primjer, možete lako doći u centar Honkonga sa aerodroma vozom, a uzeti taksi samo od stanice do hotela. Karte se prodaju na samom aerodromu, a veoma lako možete da prenesete i prtljag. Pregrade za prenos prtljaga su na samom ulazu, nisu pretrpane i to je brz način da prenesete stvari.

Uzmite taksi od hotela do najbližeg mjesta gdje vam stiže prtljag i tu ga možete preuzeti. U Evropi, željeznički sistem na većini aerodroma dovozi vas skoro do bilo koje destinacije u Evropi na čelu sa Amsterdamom. Takođe, rezervišite smještaj u hotelima koji su u centru tako da možete ići pješke u obilazak, da ne trošite novac na taksi.

Preporučujemo još