Ovo je 10 ZLATNIH PRAVILA štednje

Kako da uštedim novac? Pitanje koje svakodnevno sebi postavljamo, jer bez štednje teško da može da se ostvari neka veća investicija a da se ne poteže za kreditom. Ovih deset savjeta će vam pomoći da uspostavite kontrolu nad svojim finansijama, kao i da ostvarite cilj koji ste zacrtali.

By , in Savjeti za štednju Uncategorized on .
pravila stednje

1. Evidencija rashoda

Vrlo je važno da imate evidenciju svih troškova i to preciznu. U tome će vam pomoći izvodi iz banaka u kojima su prikazana sva plaćanja čekovima i karticama. Jedini način da utvrdite gdje novac prosipate jeste praćenje i bilježenje troškova. Najbolje bi bilo da evidenciju vodite svakodnevno, a da presjek pravite sedmično, odnosno na kraju mjeseca.

2. Redovno plaćajte račune

Jedan od načina uštede je da plaćate računa na vrijeme. Većina redovnih platiša može da računa na popust za svaki plaćeni račun. S druge strane, rizikujete nagomilavanje kamate i brojne kazne, koje na kraju ipak morate da platite. Godišnje procjene su možete da uštedite u prosjeku i stotinu maraka po ovom osnovu.

3. Racionalno na rasprodajama

Akcije jesu način da platite određenu stvar manje, ali one će za vas biti stvarno najpovoljnije jedino i isključivo ako kupujete ono što vam je stvarno potrebno, a ne zato što je na popustu. Zato, kada krenu sniženja, napravite spisak onog što vam je neophodno i kad kupujete na rasprodajama držite se njega i – ne odstupajte!

4. Pratite cijene

Samo na odlasku za kupovinu hrane možete itekako da uštedite. Rasponi cijena ne samo da osciliraju od grada do grada i od trgovine do trgovine, čak i u istom komšiluku, pa šetnja od jedne do druge prodavnice može da donese značajnu uštedu. Najveći rasponi su utvrđeni kod mesnih prerađevina, ali i mliječnih, pa obratite pažnju.

5. Hrana na poslu

Umjesto da naručujete sendviče ili brzu hranu na poslu, napravite je kod kuće. Dnevno na ovaj način možete da uštedite od 2 do 10 maraka.

6. Keš prije kartica

Kad možete plaćajte gotovinom, a ako koristite kreditne kartice, raspitajte se da li radnja gdje kupujete robu omogućava plaćanje na rate, bez kamate. Pojedine banke imaju sporazum sa trgovcima, tako da možete da plaćate plastičnim novcem, na odloženo i do 12 mjeseci, bez kamate. Naravno, ovo koristite samo za veće kupovine.

7. Smanjite pušenje

Pušači uglavnom znaju da mjesečno izgore u prosjeku minimum 100 maraka. Ako baš ne možete da se odreknete duvanskog dima, mada bi najjači motiv trebalo da bude zdravlje, pokušajte barem da smanjite broj popušenih cigareta.

8. Potrošnja struje

Veći izdatak za svako domaćinstvo jeste izdvajanje novca za potrošenu električnu energiju. Zato uključite mašinu za pranje veša, sudova, sušenje veša, bojler, TA peći poslije ponoći, kada se obračunava niža tarifa.

9. Štednja u banci

Vrijeme je pokazalo da su svi koji su štedeli u markama bili na dobitku. Zato, ako možete štedite u banci, jer su kamatne stope primamljive, a i domaća štednja se ne oporezuje.

10. Razum

I za kraj, imajte na umu da se najbolje može uštedjeti kada se razumno i racionalno – troši!

Preporučujemo još