Mali trikovi za svakodnevnu uštedu novca

By , in Savjeti za štednju on .
stednja novca

Režije, hrana i ostali izdaci mnogima su kap koja svaki mjesec prelije čašu, a savjeti da sami uzgajate povrće ili se šišate kako biste uštedjeli, nisu uvijek izvedivi.

Ipak, moguće je napraviti male promjene koje uz organizaciju svakodnevnog života mogu donijeti uštedu kod plaćanja mjesečnih računa.

Prilagodite termostat

Imate li mogućnost kontrole temperature grijanja u stanu, prilagodite termostat. Stavite li koji stepen niže, to nećete ni osjetiti, ali račun na kraju hoćete, savjetuje Huffington Post. Obucite se malo toplije, a i svaki put kada odlazite iz kuće, smanjite termostat još malo. Nema smisla da grijete prazan prostor. Takođe ga možete namjestiti da se uključi pola sata prije nego što stignete kući, da se stan ne grije uzalud dok ste na poslu.

Isključite aparate

Na odlasku iz kuće bilo bi dobro pronaći vremena da isključite sve aparate. Naravno, neke je nemoguće isključiti jer je većina šporeta uključena iza ormarića u kuhinji, ali zato nema potrebe da bude uključen aparat za kafu, radio ili mikrovalna.

Pazite kada uključujete aparate

U večernjim i noćnim satima struja je povoljnija. Imate li aparate koji se mogu unaprijed namjestiti, uključite ih tako da svoj posao obave noću. To je moguće s mašinama za suđe ili veš. A ako imate volju peglati naveče sigurno ćete uštedjeti na mjesečnom računu za struju.

Napravite listu za šoping

Ne znate li šta tačno trebate od namirnica, na kraju ćete kupiti i ono što vam nije potrebno. Najbolja ušteda biće ako napravite sedmični raspored obroka koje planirati kuhati i odete u ciljanu nabavu.

Gledajte cijene

Za veća pakovanja stvari i namirnica, uvijek pogledajte koja je cijena po komadu. Tako možete biti sigurni da uzimate najpovoljniji proizvod bez obzira na veličinu ili broj komada u pakiranju.

Akcije i sniženja

S nekim namirnicama, poput onih svježih, teško je stvoriti zalihu iako su na akciji, ali zato uvijek možete kupiti toalet papir, spužvice za pranje posuđa i slične stvari.

Tajne ormara

Prokopati odjeću po ormaru nije nikakva investicija, ali s vremena na vrijeme je odličan potez. Sigurno ćete pronaći neke zaboravljene komade odjeće i zapravo osvježiti garderobu.

Otkažite što ne koristite

Ako ste slučajno ostali pretplaćeni na neke magazine ili npr. članstvo u fitness klubu koje ne koristite, otkažite ih.

Ekspres lonac

Imate li ekspres lonac koji vam je dala majka ili ste ga dobili na poklon, počnite ga koristiti. Osim što ćete puno brže skuhati ručak i uštedjeti vrijeme, manje ćete potrošiti plina ili struje.

Preporučujemo još