ODLIČNO PRAVILO koje će vam sigurno pomoći da uštedite novac

By , in Savjeti za štednju on .
pravilo da ustedite novac

Kad pričamo o novcu, ljude možemo da podijelimo na dvije kategorije – oni koji bez obzira na visinu primanja znaju rasporediti novac i oni kojima to nikako ne uspijeva. Za one koji nikako ne uspijevaju pronaći način na koji uštedjeti, postoji jedno vrlo jednostavno i učinkovito pravilo. Radi se o pravilu „50/20/30“.

„50/20/30“ jednostavna tehnika koja će vas naučiti kako s novcem

Kako raspolagati s novcem roditelji nas pokušavaju naučiti odmalena i neki su u tome bili više, a neki manje uspješni. Uče nas kako je štednja jedna od onih navika koje će nam u životu pomoći i spriječiti da se nađemo u neplaniranim i nezavidnim situacijama. U doba konzumerizma velikom broju ljudi štednja ne dolazi prirodno, čak i kada se trude, često se dogode situacije zbog kojih posustanu. Zabludu da samo osobe s velikim primanjima mogu uštedjeti trebate ostaviti po strani, i pronaći način koji će za vas funkcionirati. Postoji više načina na koje možemo štedjeti, a jedan od vrlo jednostavnih koji ne zahtijeva puno računanja i premišljanja je način štednje s pravilom „50/20/30“.

Pravilo „50/20/30“ može primijeniti svatko bez obzira na visinu primanja. Radi se o tome da vaša cjelokupna primanja rasporedite u tri kategorije

Kategoriju u koju spada 50 % vaših primanja uključujte neophodna davanja kao što su stanarina, režije, hrana, troškovi prijevoza i ostali neizbježni troškovi.

U kategoriju 20 % vaših primanja spada štednja. To je novac koji odvajate na stranu. Taj novac može biti namijenjen nepredviđenim situacijama poput kvara na automobilu, kvara na perilici posuđa, plan za mirovinu, veliko putovanja o kojem dugo maštate ili neku planiranu investiciju.

Kategorija u kojoj odvajate 30 % vaših primanja je ona u kojem možete uživati. To je novac kojim možete uživati u izlascima, shoppingu, kinu, izletu, putovanju i sličnim stvarima koje vas vesele.
Osim što je učinkovito, pravilo „50/20/30“ zahvalno je jer vam dopušta i određenu fleksibilnost. Po potrebi možete izmijeniti postotak, ali to nikako nije praksa koja vam smije ući u naviku. Cilj ovog pravila, kao i štednje općenito, jest da se naučite raspolagati s novcem koji zarađujete, da poduzmete akciju i naučite sustav u kojem ste dosljedni upravljanju novcem svaki mjesec te da štednjom budete odgovori za budućnost, a sebi u sadašnjosti date malo prostora za uživanje.

Preporučujemo još