Ovo su savijeti uz koje ćete uštedjeti prilikom kupovine

By , in Savjeti za štednju on .
kako ustedjeti novac

Troškovi u životu su sve veći i potrebno je preuzeti odredjene mjere.

Na hrani se treba najmanje štedjeti, ali ne treba biti rastrošan. Donosimo vam savjete i strategije koje će vam pomoći uštedjeti pri kupovini namirnica, bez žrtvovanja njihove kvalitete.

Planiranje prehrane

Izbjegavajte spontane odlaske u kupovinu jer ćete vjerojatno kupiti više od onoga što vam treba i nećete racionalno razmišljati. Napravite listu stvari koje vam trebaju prema potrebama i onome što planirate jesti. Nemojte u dućan ići gladni jer su istraživanja pokazala da onda kupujemo najviše, i to potpuno bespotrebno. Pregledavajte kataloge za idućih nekoliko dana i svoju prehranu planirajte prema onome što je na akciji u katalozima.

Cijena zdrave prehrane

Zdrava prehrana će vam pomoći uštedjeti novac. Prije svega, regulirajte veličinu porcija. Nemojte kupovati grickalice, već svježe voće i povrće. Novac kojeg biste potrošili na sokove, potrošite na mlijeko i mliječne proizvode. Obratite pažnju na veličinu i količinu porcija koju možete dobiti iz jedne namirnice. Podijelite ukupnu cijenu proizvoda na broj porcija. Ako je cijena jedne porcije razumna, onda kupite proizvod. Ako žudite za nečim slatkim, kupite voće s većim udjelom šećera ili pak med. Med je malo skuplji, ali dugoročno gledano je i isplativiji.

Sezonsko voće i povrće

Sezonsko voće i povrće je obično jeftino. Prilagodite svoju prehranu trenutnom godišnjem dobu. Tako ćete jesti zdravije i ukusnije. Tijekom ljetnih mjeseci uživajte u lubenicama, breskvama, nektarinama, dinjama i slično. Tijekom proljeća uživajte u kupusu, jagodama, trešnjama i višnjama.

Akcije i kuponi

Planiranje obroka prema onome što će biti na akciji može značajno smanjiti troškove, naročito ako koristite kupone. Prikupljajte kupone, nemojte ih bacati i iskoristite ih dok vrijede. Akcije su odlične jer za manje novca možete kupiti više, a neke stvari potom zamrznuti i iskoristiti poslije.

Ručak na poslu

Iskoristite ostatke od jučerašnje večere ili ručka i ponesite ih na posao. To je odličan način da uštedite novac, a da pri tome točno znate što jedete. Napravite sendvič, ponesite malo voća ili pak tortilju punjenu povrćem.

Smrznuta i konzervirana hrana

Ovakve namirnice su pristupačnije, a nutritivna razlika gotovo da i ne postoji. Smrznuto i konzervirano voće i povrće može dugo stajati i ne gubi svoja svojstva. Opskrbite hladnjak smrznutim povrćem kako biste uvijek imali zdrav prilog. Kada koristite konzervirane proizvode, dobro ih isperite kako biste uklonili višak soli.

Izvori proteina koji nisu meso

Meso je odličan izvor proteina, ali postoje i drugi izvori koji su jeftiniji. To su grah, mahunarke ili jaja. Jedite vegetarijanski tip prehrane bar jednom tjedno kako biste povećali unos zdravih namirnica, a istovremeno i uštedjeli. Jaja su odličan izvor proteina, a možete ih jesti za doručak, ručak ili večeru.

Preporučujemo još