Ovo je 10 stvari na koje trebate paziti prilikom šopinga

By , in Pametna kupovina on .
kako ustedjeti u sopingu

Mnoge žene će reći da se šopingom rješavaju stresa. Poznat nam je taj osjećaj, ali i onaj kada se u šoping uputimo s osmijehom na licu, a kući dođemo s grižnjom savjesti. Što se dogodilo?

Da šoping ne bude dodatan stres i opterećenje, ovo su savjeti koje biste trebali slijediti, a koje “otkriva” Women`s Life.

1. Napravite popis

Ovo je temeljno pravilo pametnog kupovanja. Ne želite potrošiti više nego što ste planirali zato jer kupujte kompulzivno. Ako niste među rijetkim sretnicama, svoj ste novac teško zaradile pa ga ne želite rasipati tako da kupite nešto što se čini zanimljivo ili jeftino, ali zapravo vam uopće neće koristiti. ne želite niti da vam se dogodi da ste proveli koji sat u kupovini, a onda ste na povratku kući shvatili da ste nešto zaboravili kupiti. Ako imate popis stvari koje trebate kupiti, bilo da se radi o odjeći, kozmetičkim proizvodima ili namirnicama, popis će vam pomoći da ne gubite previše dragocjenog vremena u obilasku desetke trgovina. S listom stvari koje su vam potrebne znat ćete gdje morate ići da biste kupili sve što vam je potrebno. A ostatak vremena koje ste uštedjeli, možete otići na kavu s prijateljima.

2. Odredite budžet za kupovinu

Ovo je najteža stavka, posebice ako je vaš popis za kupnju poduži. Ali određivanje koliko ćete (smijete) potrošiti nužno je prije odlaska u kupnju. Postavite limit koliko možete potrošiti da budete zadovoljni, zatim odredite okvir koliko biste mogli rastegnuti taj iznos ako baš zatreba. Na taj ćete način stvoriti psihološku barijeru da ne trošite više nego biste zaista trebali,posebice ako ste tek dobili plaću, a imate još računa koje tek trebate platiti. Držite se iznosa kojeg ste odredili i ne trošite više da se ne biste našli u problemu. Najbolje je da odredite koji iznos možete potrošiti dok ste još kući i dok vam nisu na vidiku razni izlozi koji vas pozivaju da kupite sve i svašta. Ako ste bili dosljedni sami sebi i niste prešli iznos koji ste zacrtali prije odlaska u kupnju, kući ćete se vratiti s osmijehom na licu i bez grižnje savjesti.

3. Zaboravite na kartice

Dijamanti…A ne, kartice su ženini najbolji prijatelji. Ipak, ostavite sve kartice kod kuće i plaćajte samo gotovinom. Osim što ćete vjerojatno “zaraditi” dodatne popuste prilikom plaćanja gotovinom, uštedjet ćete novac. Istraživanje je pokazalo da ćemo potrošiti od 20- 50 % više novaca od planiranog ako plaćamo karticama. nemamo osjećaj “tog novca” kada plaćamo karticama i imamo stav da ćemo se već nekako snaći za račun kada kartica dođe na naplatu. Kada iz kuće izlazite s gotovinom, prilikom plaćanja vidite kako svota koju ste ponijeli polako ili brzo nestaje. Na ovaj ćete se način osigurati da kupite zaista samo ono što vam je potrebno i da se ne zadužujete.

4. Birajte kada ćete ići u kupovinu

Iako se mnogim ženama tako ne čini, ipak će se neke, a posebice muškarci, složiti da šoping može biti itekako naporan i stresan. Zato je bitno odrediti kada ćete krenuti u kupovinu. Ako idete vikendom kada su šoping centri prepuni kupaca, jasno je da to može biti vrlo stresno. Gužve, naguravanja, čekanja u redu za plaćanje…Izbjegnite to i ako ste u mogućnosti birajte vrijeme kada su trgovine više- manje prazne. Ako kupujte za vrijeme gužvi i baš ste ugledali neki komad koji biste mooooožda kupili, a ispred vas se ugurala gospođa koja je baš naumila oteti vam ga iz ruke, reagirat ćete onako kako možda niste planirali. Hoćete li ga joj prepustiti ili ćete se “izboriti” za njega i kupiti iako možda ne biste da imate više vremena za razmišljanje?

5. Odredite koliko vremena imate za šoping

Odredite vrijeme koje “možete” potrošiti na kupovinu. Nemojte da jedan odlazak u neki šoping centar traje kao cijeli jedan radni dan. Izbjegnite besciljno lutanje po trgovinama jer ćete tako vjerojatno kupiti i nešto što niste planirali. Vaše vrijeme je previše dragocjeno da ga trošite lutajući po prodavaonicama. Uzmite popis, kupite što je potrebno i krenite dalje.

6. Kupujte sami

Iako kupovina s partnerom može biti ugodnija, za većinu žena je ipak stresnija. Koliko ste puta čuli: Jesi gotova? Zar baš moraš i to kupiti? Koliko ti još treba? To može povećati stres prilikom kupnje i potaknuti vas da se tog stresa opet rješavate- kupovinom. Ili vas druga strana može navesti da kupite nešto što niste planirali. Niste baš htjeli danas kupiti taj čipkasti komplet donjeg rublja, zar ne?

7. Jeste gladni, tužni, usamljeni? Ne idite u kupovinu

Ako niste “hladne glave” nemojte krenuti u kupovinu. Kada ste gladni, kupit ćete više jer su vam “oči gladne”, a uzrujanost ćete pokušati eliminirati novim krpicama koje možda neće ni biti toliko zanimljive kada dođete kući. Ne koristite kupovinu kao terapiju.

8. Je li vam to zaista treba?

Ako ste ipak posegnuli za nečim što nije na vašem popisu, upitajte se je li vam to zaista treba? Zamislite da ste to već kupili prije i da taj predmet imate kući. Razmislite, jeste li još uvijek uzbuđeni zbog njega? Da je u vašem ormaru taj komad odjeće, biste li ga nosili? Koristite se ovim trikom kada idući put posegnete za nečim.

9. Ne kupujte samo zato jer je na sniženju!

Sigurno se jako veselite rasprodajama da uštedite koju kunu, no one mogu biti vrlo opasne za vaš novčanik. Lako možete posegnuti za nečim jer je taaaako jeftino ili sniženo čak 80 % pa morate to i mati. Ali razmislite, trebate li zaista? Da imate više novaca i da nađete taj komad po punoj cijeni bi li vam se toliko svidio da ga kupite? Jeftino neće i dalje biti jeftino ako to nakon kupnje nećete koristiti. Čak i da je 20 kuna, a stoji vam neiskorišteno, bacili ste 20 kuna u vjetar. Biste li ih ostavili na cesti da vam ispadnu iz novčanika?

10. Prodavačev je posao uvjeriti vas da kupite proizvod

“Baš Vam lijepo stoji, krojeno je baš za vas!” Prodavač ima zadatak uvjeriti vas da kupite proizvod. Zato, ako imate sumnjate da vam odgovara neki komad odjeće ili slično, ne dajte se uvjeriti u suprotno. Prodavači nisu vaši prijatelji, oni su trenirani da vas uvjere da vam to nešto zaista treba, čak i ako vi sami mislite da ne treba. Zato, oprezno!

Preporučujemo još