Pametno upravljanje financijama – 5 savjeta

By , in Savjeti za štednju on .
upravljanje finansijama

Kada kažemo da znamo sa novcem, to ne znači da dočekamo mjesec bez dugova i minusa. Da bi upravljao novcem ne trebaš da budeš matematički čarobnjak. Ono što ti je zapravo potrebno su tek zbrajanje i oduzimanje.

Kako te ne bi stigla situacija da živiš od plaće do plaće ili od džeparca do džeparca, pogledaj na koje stvari trebaš pripaziti.

Vodi evidenciju

Vodi evidenciju troškova. Da, mnogima ovo zvuči jako dosadno, nezabavno ili komplicirano, ali nećeš saznati koliko, kako i na što trošiš, ako nemaš evidenciju. Ovo pravilo posebice vrijedi za sve one koji znaju da su jako, jako loši s novcem. Ako vidiš, dakle, da iz mjeseca u mjesec najviše novca potrošiš na hranu za van, onda pokušaj to minimizirati. Isto vrijedi i za šoping

Umjesto da se fokusiraš na povećanje svog budžeta, najprije se fokusiraj na najbolje upravljanje postojećim budžetom.

Štedi kad god stigneš

Sigurno ti se jednom dogodilo da je početak, a da plaća ili džeparac od prethodnog nisu potrošeni do kraja. U takvim situacijama uvijek se možeš nagraditi nečim što te veseli (šoping, zabava i slično) ili pak možeš taj novac staviti – na štednju.

Osim toga, čak i ako ti se ne dogodi svaki mjesec da završiš u neočekivanom plusu, pobrini se da već na početku mjeseca odvojiš određeni iznos za štednju. To će biti itekako zabavno ako štednju shvatiš kao igru. Uz #withSAVE nećeš se ni okrenuti, a štednja će postati tvoja svakodnevna navika.

Kupuj pametno

Trebaš se naučiti strpljivosti. Nemoj impulzivno kupovati. Obiđi nekoliko dućana, gledaj iste proizvode i odluči se za onaj gdje su najbolje cijene. Prati sniženja i popuste, a uvijek za sve možeš pronaći i neku itekako povoljnu alternativu.

Postavi limit na kartici

Ako te strah da ćeš „prepeglati“ svoje kartice, postavi limit. Koristi kartice koje ne dopuštaju odlazak u minus. Vjeruj, onima koji ne znaju najbolje i najspretnije upravljati svojim financijama kartice znaju biti velika prijetnja. No, s postavljenim limitom ne treba te biti strah da ćeš premašiti svoje financijske mogućnosti.

Uči o financijskoj pismenosti

Za dobro upravljanje financijama potrebno je dosta prakse, ali uz volju da naučiš male tajne velikih štediša i financijskih stručnjaka, nemaš brige.

Iz dana u dan prati svoje financijske navike. Osim toga, informiraj se kako što efikasnije štedjeti, razgovaraj s prijateljima o tome. Iskoristi sve što ti se nudi da postaneš odgovorna i financijski pismena osoba. Vidjet ćeš kako će napredak doći i, još važnije, kako će postati sastavni dio tvoje financijske rutine.

Preporučujemo još