Pet najboljih savjeta za uštedu novca

By , in Savjeti za štednju on .
savjeti za stednju

Rijetko kada ćemo čuti da neko govori da ima mnogo novca, a mnogi ne shvataju kako na kraju male cifre kad se saberu čine veliku brojku koja bi sasvim lijepo izgledala na računu za štednju.

Donosimo pet savjeta šta raditi da smanjite udar na vaše novčanike.

Koristite bankomate samo svoje banke

Ako prilikom podizanja novca koristite bankomat drugih banaka, izgledno je da će vam za korištenje uzeti proviziju. Prosječna cijena provizije može iznositi do 5 KM i, iako ne zvuči puno na prvu, tokom godine može se zbrojiti u veći iznos.

Kafa kod kuće

Bilo da prvu jutanju kafu pijete u kafiću pored posla ili je uzimate “za vani”, iz novčanika vam svakoga jutra odlazi prosječno 2 marke. Investirajte u dobru termosicu i kafu pripremite kod kuće, a svakoga jutra novac kojeg biste inače potrošili na omiljeni kofeinski napitak ubacite u kasicu.

Već nakon mjesec, vidjet ćete rezultate svoje štednje.

Kupujte mudro

Vaš omiljeni deterdžent je na velikom sniženju? Opskrbite se! Kod kupovine arikala koje koristite svakodnevno ne morate štedjeti, ali dovoljno je znati kako ih kupiti. Neprehrambeni aritkli koji se ne mogu pokvariti mogu provesti dosta vremena po ladicama i ormarima, a nema smisla da ne ugrabite veću količinu ako je cijena uistinu povoljna.

Također, usporedite cijene većih pakovanja s onim manjima. Uobičajeno je da su veća pakiranja nešto jeftinija.

Započnite sitno

Doslovno! Nabavite kasicu u koju ćete ubacivati kovanice koje bi vam inače pale na dno torbice ili na koje biste zaboravili u novčaniku. Obećajte sami sebi da taj novac nećete dirati nekoliko mjeseci, najbolje rješenje za to bi bilo da se kasica u kojoj štedite ne može otvarati.

Pokušajte izdržati cijelu godinu, a onda se počastite plodovima svoje štednje. Ranije platite režije, uplatite putovanje ili pak otiđite u šoping.

24 sata

Za sve veće uloge i investicije promislite nekoliko puta. Ako vam nešto bude zvučalo kao idealna prilika, dozvolite sebi 24 sata u kojima ćete donijeti odluku, a ako i dalje budete željeli novac uložiti i nakon razmišljanja to možete učiniti sigurniji u svoje odluke.

Preporučujemo još