Savjeti koji će vam sigurno pomoći prilikom štednje novca

By , in Savjeti za štednju on .
savjeti koji ce pomoci prilikom stednje novca

Bliži se kraj godine a to znači povećani troškovi zbog svih praznika koji dolaze, nakon čega obično sami sebi obećavamo da ćemo sljedeće godine više štedjeti.

Prvi korak ka boljoj i efikasnoj štednji je da napravite neki plan. Pročitajte nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da štedite bolje i više.

Spriječite impulsivno kupovanje

U kupovinu uvijek idite s popisom, koji ćete sastaviti kod kuće. Tako ćete izbjeći napast da kupite ono što vam zapravo ne treba.

Plaćajte gotovinom umjesto karticama

Ruku pod ruku s ovom mjerom ide plaćanje samo gotovinom. Puno je teže odvojiti se od gotovine u novčaniku nego provući karticu.

Bolje su krupne i nove novčanice

Istraživanja pokazuju da denominacija i izgled novčanica mogu uticati na ponašanje potrošača. Veća je vjerovatnoća trošenja ako u novčaniku imate sitnije novčanice.

Provedite jedan dan bez novca

Povremeno se odlučite na dan bez ikakve kupovine. Naravno da ćete jesti hranu koju ste kupili prije, ali preskočićete dvije kafe na poslu, grickalice i slatkiše koje kupujete tokom pauze.

Mali trik za jeftinije avio karte

Kad kupujete avio karte, očistite istoriju pretraživanja u internet pregledniku. Kolačići na internetskim stranicama avio kompanija i online servisa za karte omogućavaju praćenje letova i destinacija za koje se interesujete. Kad drugi put tražite cijene određenih karata, automatski sistem postavljanja cijena vjerovatno će vam cijenu karte postaviti u gornjem dijelu zadanog raspona.

U dilemi ste? Pričekajte tri dana

Kad ste u napasti za neku veću neplaniranu kupovinu, pričekajte tri dana. Kad prođe potreba za impulsivnom kupovinom bićete sigurni da odluku donosite hladne glave.

Preračunajte cijenu u radne sate…

Kad nemate odgovor na pitanje kupiti ili ne, preračunajte cijenu u radne sate: kad znate koliko zapravo morate raditi da nešto otplatite, lakše ćete donijeti odluku.

Ponesite ručak sa sobom na posao

Prehrana na poslu lako može biti najveći dnevni izdatak među tekućim troškovima. Napravite eksperiment, nosite ručak od kuće na posao jednu radnu sedmicu i vidjećete koliko ćete uštedjeti.

Reprogramirajte svoje dugove

Ako imate dosta minusa na računu ili kreditnoj kartici, razmislite o reprogramu duga radi nižih kamata. Kamatne stope za dug po kreditnim karticama i minusima veće su nego za bilo koji drugi bankovni proizvod.

Preporučujemo još