Uštedite ozbiljan novac na kraju mjeseca: deset trikova da nadmudrite svakog trgovca

By , in Savjeti za štednju on .
usteda u kupovini

Iako ste popratili sve moguće akcije koje nude trgovački lanci i prodavnice, možete da primjetite kako je trgovce jako teško prevariti.

Jer ako iskoristite popust, dodatno ćete platiti vrećicu, ako odete u dućan na drugome kraju grada potrošit ćete dodatnoga i goriva. Malo i živaca, jer moguće da ćete upasti u najveću gužvu u prometu, dok premoreni čekate na kasi kupiti i jednu čokoladicu da se ne “skljokate” od umora… Zapetljani krug lovljenja popusta šteti, na kraju, samo kupcu.

No postoje i neki trikovi stručnjaka za štednju i onih koji su malo detaljnije od vas proučili kakve nam sve trikove serviraju u supermarketima. Quick and Dirty Tips donosi takvih 10, imajte ih na umu sljedeći put kada krenete u spizu.

1. Pogledajte dolje

Nisu slučajno proizvodi atraktivni i u sjajnim pakiranjima. Ne stoje slučajno ni na policama koje su vam u razini s pogledom. Njih ćete najprije zamijetiti i posegnuti za njima, dok oni manje atraktivni proizvodi, na samome dnu police, mogu biti podjednako kvalitetni, samo malo manje upečatljivi.

Što je, dakle, proizvod pozicioniran više prema dolje, to će mu i cijena biti niža. Čitajte deklaracije na pakiranjima, moguće da je riječ o potpuno istome proizvodu koji vam treba, samo što je nekoliko kuna – jeftiniji.

2. Kupovina “na veliko”

Jedan odlazak u šoping u kojemu ćete kupiti više stvari bolji je nego dva u koja ćete iste te stvari rasporediti. Istraživanja Marketing Science Instituta su pokazala da je udar na novčanik zapravo mnogo manji ako kupite stvari odjednom – prilikom sljedećeg ulaska u dućan vrlo je moguće da ćete kupiti nešto što niste planirali, a tu pridodajte i trošak goriva.

Ista istraživanja pokazuju da česti ulasci u šoping centre unutar mjesec dana rezultiraju s 54% većim udjelom kupljenih artikala od onoga što ste planirali. Pokušajte kupovinu obaviti dva puta mjesečno, savjetuju stručnjaci.

3. Je li veće – bolje?

Važno je da znate da, ako kupujete proizvod koji je veći, to ne znači nužno da ste prošli jeftinije. Pomno proučite omjer cijena i pakiranja: ponekad je upravo “trik” u tome da više manjih proizvoda u konačnici izađe jeftinije. Naročito je to trgovačka praksa s proizvodima koje ljudi kupuju “na veliko

Preporučujemo još