Zašto je kupovina koja je online bolja od tradicionalne?

By , in Pametna kupovina on .
online kupovina nikad nije bila dostupnija

Online kupovina nikad nije bila lakša i dostupnija.

Teško da će i u dobu pred nama rast i razvoj online kupovine prestati, niti se utišati. IT stručnjaci, specijalisti za E-commerce, ali i svi oni koji razumeju digitalno doba i sve što ono sa sobom donosi, saglasni su u stavu da je online kupovina budućnost.

Ali zašto je to tako? Šta je to što online kupovinu čini boljom od tradicionalnog načina kupoprodaje – u realnim prodavnicama?

Hajde da zajedno razmotrimo sve prednosti online kupovine.

Online kupovina iziskuje manje vremena od kupovine u prodavnicama

Prednosti online kupovine se pre svega odnose na uštedu vremena.

Kod tradicionalne kupovine u prodavnicama, potrebno je vreme da se do njih dođe, zatim obiđu i druge koje dolaze u obzir, na kraju i iz njih vrati. S druge strane, mogućnosti koje online prodavnice nude kupcima, kao što je MojTrg kupoprodajna platforma, takve su da za svega nekoliko minuta možete pronaći i kupiti željeni proizvod ili uslugu.

Dok su nekada bili potrebni sati za odlazak do prodavnica, njihovo razgledanje, a zatim povratak – danas je to vreme neophodno za obavljanje kupoprodaje značajno minimizovano.

Online kupovinom do uštede – još jedna prednost e-kupovine

Ova prednost ne važi se za svaku online kupovinu!

Ukoliko je, na primer, reč o kupovini predmeta od brendova koji imaju svoje prodavnice – cene u fizičkoj prodavnici su obično identične kao i one u online prodavnici. Ipak, kada je u pitanju isključivo Internet prodaja određenih proizvoda – njihove cene su najčešće niže od one koja je za slične predmete zastupljena u prodavnicama.

Ovo je zbog toga što online prodavnice nemaju troškove kao što su zakup prostora i osoblje koje u njemu radi, te je sama cena predmeta kod online kupovine formirana isključivo prema vrednosti samog predmeta o kome je reč.

Možete kupiti proizvod u bilo koje vreme

Većina prodavnica je otvorena u periodu od 9-18, dok online prodavnice mahom rade non-stop! Iako proizvod nećete imati istog trenutka (mada je nekada moguće da izuzetno brzo stigne do vas) – samu kupovinu možete obaviti kada god vi to želite!

Svakome se desi da mora da kupi nešto, a da to danima odlaže jer ne nalazi vremena da ode do prodavnice u vreme u koje je ona otvorena. Zato je online kupovina sjajan način da se obavi kupovina kada god kupac to poželi!

Uz online kupovinu nema redova i gužvi

Gužve i ogromni redovi uz online prodavnice postale su stvar prošlosti. Čak ni najveći kupoholičari i kupoholičarke ne mogu da kažu da uživaju u boravku u prepunim prodavnicama i čekanju u redovima koje zna da potraje satima.

S druge strane, uz virtualnu kupovinu i divni, XXI vek, više nikada ne morate da boravite u natrpanim prodavnicama, niti čamite u redovima. Tako sam čin kupovine postaje znatno lakše i lepše iskustvo.

Online prodavnice su preglednije

Uz dobar dizajn i user-friendly programiranje – web prodavnica nepogrešivo će biti preglednija od tradicionalne prodavnice. Kupac je ranije imao jednu mogućnost – da satima šeta po prodavnicama i samostalno vrši selekciju proizvoda koje želi da kupi.

Danas mu je potrebna samo dobra Internet konekcija i uz par dobro postavljenih filtera ili odlazak u željenu kategoriju na platformi – web prodavnica će kupcu sama selektovati i ponuditi isključivo predmete koji ulaze u njegov opseg pretrage.

Osim toga, deklaracije i podaci o predmetu u samim prodavnicama često su minijaturne veličine i retko ko ima strpljenja da ih proučava za vreme kupovine. U online svetu, one su mnogo jasnije istaknute, pa su podaci o predmetu dostupniji i pregledniji.

Kupovina iz fotelje ne zahteva izlazak iz kuće

Niste raspoloženi da izađete iz udobnosti svog doma, a potrebno vam je nešto?

To može biti bilo šta – hrana, nova fotelja ili džemper.

Nema problema, tu je Internet prodavnica!

Online kupovina ne zahteva izlazak iz kuće, što nije dobro samo za uštedu vremena, već i za prostu želju ili neophodnost da se taj dan ostane kod kuće.

Razgovor sa prodavcima nije obavezan

Kada se kupac uputi u kupovinu u prodavnici, obično ga u njoj dočeka entuzijastični prodavac koji inicira razgovor.

A kupac možda uopšte nije želeo da ga vodi!

U najboljem slučaju, prodavac će vas samo prijatno pozdraviti na ulazu, ali mogu usledeti i pitanja i konstatacije: Kako mogu da vam pomognem?, Znate, danas imamo popust na.., Da li želite da ih probate?…

Dok neki kupci uživaju u uslužnosti ljubaznih prodavaca, neki ni malo ne vole napadan pristup prodavaca i komunikaciju koju nisu sami inicirali.

Uz online kupovinu – baš nikakva komunikacija sa prodavcem, van par klikova, nije obavezna!

Osim u slučaju da je kupac sam poželi.

Tada, zavisno od web prodavnice na kojoj se nalazi, ima više mogućnosti: može da pita za informaciju u komentaru, avatara-prodavca, ili u najstaromodnijem slučaju – pošalje e-mail.

Nošenje kesa u rukama je stvar prošlosti

Nošenje pregršt teških kesa u rukama niko sebi ne bi poželeo, a do pojave online kupovine – je morao. Upravo zato je ovo još jedna velika prednost online šopinga! Kupac može da naruči željenu stvar, koja će mu potom stići na željenu adresu – pa tegljenje kesa, ili drugih nezgodnih ili teških stvari – više ne mora da postoji.

Online kupovina je eco-friendly

Osim što živimo u vremenu uzleta kompjutera, pametnih telefona i generalno, IT sektora, živimo i u svetu u kome moramo voditi računa o potrošnji energije, zdravlju nas samih, ali i čitave planete.

Zato online kupovina ima još jednu veliku prednost – ona je mnogo više eco-friendly od tradicionalnog načina kupovine. Mnoštvo je razloga koji govore u prilog ovoj činenici, pa se o tome može napisati čitava studija.

Zato ćemo navesti samo jedan od najvećih: fizičke prodavnice iziskuju veliku količinu energije i održavanja, što vodi do ogromne emisje gasova. Zato online kupovina vodi do uštede energije.

Kako bismo bili objektivni, važno je da na kraju napomenemo da online kupovina nije savršena, i ona ima svoje mane, ali kako iz liste prednosti možemo zaključiti: njih je dosta manje u poređenju sa tradicionalnim načinom kupovanja.

Preporučujemo još