Kako kupovati namirnice

By , in Pametna kupovina on .
Kako kupovati namirnice

Kupci u zadnje vrijeme nisu znali da li je isplativije kupovati keks od 200 grama ili onaj od kilogram, i uvijek su kupovali veća pakovanja. Danas, u krizi, trgovcima je u interesu da povećaju cene koliko mogu. Tako su pribegli podizanju cena na jedinom mestu gde još ima prostora – na večito jeftinijim velikim pakovanjima. Tako sve češće kesica od 200 grama kafe košta više nego dve od 100 grama…

Iz Udruženja za zaštitu potrošača objašnjavaju da je dobar vodič za kupce uz pomoć koga mogu da vide da koje je pakovanje skuplje, jedinična cena po kilogramu ili litru, koju su trgovci dužni da istaknu uz cenu svakog proizvoda. Iako je i dalje u mnogim slučajevima jeftinije kupiti veliko, nego više malih pakovanja, postoje i kontraprimeri.

“Navikla sam da kupujem veliki majonez, senf, kečap, veliku fetu, deterdžent za pranje sudova, kafu ili grickalice, ali sam nedavno slučajno primetila da su dve kutije fete od 150 grama jeftinije od jedne od 300 grama. Od tada sam počela da obraćam pažnju na odnos cena malih i velikih ambalaža i shvatila sam da se džambo pakovanje ne isplati baš uvek”, kaže Mirjana Ćuković (43) iz Beograda.

Šta je jeftinije kupovati na veliko

Senf, majonez, kečap

Tegle i kantice majoneza, senfa i kečapa od kilograma mnogo se više isplate nego kupovina naizgled jeftinih kesica od 50 grama. Kilogram senfa u kantici košta 140 dinara, dok kilogram senfa kupljenog u 20 kesica od 50 grama senfa platimo 260.

Ovsene pahuljice

Jeftinije ćete proći ukoliko ovsene pahuljice kupujete u većim pakovanjima. Izbegavajte da kupujete veće količine ovih žitarica ako su namenjene za decu, jer su ona sklona da se brzo zasite istih namirnica.

Flaširana voda

Flaša vode od šest litara košta koliko i dve flaše od litar i po, pa je kupovinom na veliko moguće ostvariti duplu uštedu.

Toalet-papir

Papirnu galanteriju uvek bi trebalo kupovati u velikim pakovanjima, jer su znatno jeftiniji nego kada se kupuju pojedinačno. Ovo pravilo važi i za toalet-papir, maramice, vlažne maramice, salvete, kuhinjske ubruse…

Alkohol

Pivo u flašama od dva litra jeftinije je od onog iz limenki i manjih staklenih flaša. Ljubitelji vina jeftinije će proći ako u nabavku odu u podrume vina, gde ovo piće mogu da kupe na veliko.

Pelene

Mesečni izdaci za pelene velika su stavka u kućnom budžetu mladih roditelja. Uvek je isplativije kupovati velika pakovanja i na akcijama. Jedino što treba voditi računa da se ne stvore prevelike zalihe i da dete ne preraste veličinu koja je kupljena.

Prašak za veš

Pakovanja praška za veš od šest kilograma često je samo dvostruko skuplji od pakovanja od dva kilograma, dok je dvokilogramski prašak znatno jeftiniji od kutije koja u sebi sadrži manje od pola kilograma ovog sredstva za pranje veša.

Hrana za kućne ljubimce

Građani koji imaju kućne ljubimce kojima daju kupovnu hranu u granulama jeftinije će proći ukoliko kupe veliki džak od 10, 15 ili 20 kilograma, nego da kupuju manja pakovanja. Tako, na primer, mali džak od kilograma košta 290 dinara, a od 15 kilograma 3.800, što predstavlja uštedu od oko 550 dinara.

Preporučujemo još